Постинг
10.05.2016 09:55 -
ВРЕМЕ Е ЗА ЧАЙ
Време е за чай
Макар, че чаят произхожда от Индия, пиенето на чай е открито от китайците, а са го разпространили англичаните.
Историята на чая днес звучи като приключенски роман - опасна и тайнствена. Първоначално чаевото дърво произхожда от Асам, Индия. Пътници са го пренесли от там в Китай. Вероятно това са били монаси, които са култивирали първите дървета ок. 2700 години пр. Хр. Бързо чаевото дърво се е разпространило в Китайската империя.
Китайците най-напред са сварявали листата до състояние на каша, която се е харесвала заради възбуждащото й действие - преди всичко на храносмилането.По късно започнали да приготвят чая като гореща напитка. От 9. век сл.Хр.чаят се е смятал за китайска напитка, което е видно и от производството на чаени сервизи от най-фин порцелан.
В Япония чаената отвара се радва от 12. век нататък на висок духовен статус, който се отразява в един мълчалив начин на молитва и медитиране.
През 19. век англичаните успяват да изнесат строго охраняваните чаени растения и да ги пренесат в своите индийски колонии - обратно в родината на чая. Колониалните земевладелци засяват огромни чаени плантации в Асам и Даржелинг, които и до днес принадлежат към най-важните области за отглеждане на чай. В началото скъпата възбуждаща напитка е била достояние само на богатите благородници в Британската империя. И макар, че днес чай с мляко и захар отдавна вече не се пие само на Флийтстрийт, то изкуството на английското Tea - Time ще принадлежи завинги на британците.
сп. Natur und Kosmos 10/2005
Макар, че чаят произхожда от Индия, пиенето на чай е открито от китайците, а са го разпространили англичаните.
Историята на чая днес звучи като приключенски роман - опасна и тайнствена. Първоначално чаевото дърво произхожда от Асам, Индия. Пътници са го пренесли от там в Китай. Вероятно това са били монаси, които са култивирали първите дървета ок. 2700 години пр. Хр. Бързо чаевото дърво се е разпространило в Китайската империя.
Китайците най-напред са сварявали листата до състояние на каша, която се е харесвала заради възбуждащото й действие - преди всичко на храносмилането.По късно започнали да приготвят чая като гореща напитка. От 9. век сл.Хр.чаят се е смятал за китайска напитка, което е видно и от производството на чаени сервизи от най-фин порцелан.
В Япония чаената отвара се радва от 12. век нататък на висок духовен статус, който се отразява в един мълчалив начин на молитва и медитиране.
През 19. век англичаните успяват да изнесат строго охраняваните чаени растения и да ги пренесат в своите индийски колонии - обратно в родината на чая. Колониалните земевладелци засяват огромни чаени плантации в Асам и Даржелинг, които и до днес принадлежат към най-важните области за отглеждане на чай. В началото скъпата възбуждаща напитка е била достояние само на богатите благородници в Британската империя. И макар, че днес чай с мляко и захар отдавна вече не се пие само на Флийтстрийт, то изкуството на английското Tea - Time ще принадлежи завинги на британците.
сп. Natur und Kosmos 10/2005
Възпаленията - скрит виновник за болести...
За тежката сутрин след запой – химията н...
Д-р Недялкова: Работя със сърце и не си ...
За тежката сутрин след запой – химията н...
Д-р Недялкова: Работя със сърце и не си ...
Няма коментари