Постинг
12.05.2016 10:19 -
Родината на дивия чай
Родината на дивия чай
Как една стара напитка свързва икономика и екология
Чаят, Camellia sinensis, произхожда първоначално от планинските гори на Югозападен Китай. Там чаят е горско дърво, което може да достигне до 20м височина и да вирее разпиляно между дъбови и лаврови дървета на повече от 1500 м надморска височина. Според преданията, хората от племето буланг първи са използвали чая още преди 3000 години - като чай и зеленчук. И днес още те отглеждат чаеви дървета в своите подобни на парк чаени гори, много то които са на повече от 100 години. Те умело се катерят по клоните на дърветата и берат свежите чаени листа.
Този чай високо се цени в Китай, а и във все повече страни на света
като най-добър и първичен, и се търгува на цени от над 100 евро за килограм. Говори се, че неговият аромат съхранява енергията на планинската гора и на всички нейни орхидеи, които растат върху чаевите дървета. По дълги търговски пътища чаят достига първо като изсушен до широкия свят. В средата на 19. век са били изнесени чаеви храсти в Индия и Цейлон, където и до днес има обширни чаеви плантации.
превод от Natur und Kosmos Mai 2009 Ив. Алмаджиева
Как една стара напитка свързва икономика и екология
Чаят, Camellia sinensis, произхожда първоначално от планинските гори на Югозападен Китай. Там чаят е горско дърво, което може да достигне до 20м височина и да вирее разпиляно между дъбови и лаврови дървета на повече от 1500 м надморска височина. Според преданията, хората от племето буланг първи са използвали чая още преди 3000 години - като чай и зеленчук. И днес още те отглеждат чаеви дървета в своите подобни на парк чаени гори, много то които са на повече от 100 години. Те умело се катерят по клоните на дърветата и берат свежите чаени листа.
Този чай високо се цени в Китай, а и във все повече страни на света
като най-добър и първичен, и се търгува на цени от над 100 евро за килограм. Говори се, че неговият аромат съхранява енергията на планинската гора и на всички нейни орхидеи, които растат върху чаевите дървета. По дълги търговски пътища чаят достига първо като изсушен до широкия свят. В средата на 19. век са били изнесени чаеви храсти в Индия и Цейлон, където и до днес има обширни чаеви плантации.
превод от Natur und Kosmos Mai 2009 Ив. Алмаджиева
Няма коментари