Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 09:50 - Кралят & Морското конче
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 394 Коментари: 0 Гласове:
1



Уилям Уолъс Денслоу

                           Кралят и Морското конче

С творбите на американския илюстратор У.У.Денслоу ( 1856-1915) в света се появи не само модерното вълшебство, но и първият супер герой.

Художникът и автор Уилям Уолъс Денслоу със сигурност е една от най-ярките личности в историята на илюстраторското изкуство. За  първи път се натъкнах на него и негово произведение, когато се заинтересувах от класика на американската детска литература Л. Франк Баум и неговия "Вълшебникът от Оз".До тогава познавах само руската адаптация "Вълшебникът от Смарагдовия град" от Александър Волков. Тази много популярна в ГДР поредица изгълтах като дете - както днес се чете вероятно историята на Хари Потър.
За дълбокия отпечатък, който ми остана от Вълшбната страна допринесоха реалистичните илюстрации на всеки том, и по-скоро руският меланхоличен нюанс. Така и не ми беше лесно да разбера, защо и до днес оригиналната версия на "Вълшебникът от Оз"
се числи към най-успешната американска класическа детска литература. Още повече, че с филмирането на книгата с Джуди Гарланд и редовното й излъчване по Коледа Царството на Оз стана част от американската културна идентичност.
Успехът на историята с малката Дороти от Канзас, която по време на вихрушка се озовава в един приключенски свят, се дължи не само на литературната основа на текста, но и на абсолютно модерните за времето си илюстрации на Уилям Уолъс Денслоу. Неговото име на заглавната страница е съвсем равностойно с това на автора. Много критици хвалят картините повече от текста. Те се надпреварват във въодушевлението си от характерния живописен стил на Денслоу. Като марков знак под всяко от неговите произведения - постери, илюстрации и карикатури - стои съкращението "DEN" и морско конче като лого.
Дори и днес, 100 години по-късно, рисунките на Денслоу имат свежо и хумористично излъчване. С импозантните си фигури и с ексцентричната си външност У.У.Денслоу успява да привлече общественото внимание, което изискваше и неговият двойнствен характер.
Срещата му с с писателя Л.Франк е в 1896 г. в елитния чикагски Хералд Прес Клуб. Те са съвсем различни един от друг. От една страна резкият, саркастичен художник, от другата - вежливият, оптимистичен писател. След две общи книги, през 1900 г. излиза политически облъхнатата приказка за "Вълшебникът от Оз". Само една година по-късно последва възторжената постановка в Бродуей, за която У.У.Денслоу проектира сценичната картина и костюмите на героите.

След това влиза в конфликт с Л. Франк относно правата върху постановката, и от тук пътищата им се разделят. Но само от хонорарите той става толкова богат, че си купува остров на Бермудите и се провъзгласява за "Крал Денслоу І". Като човек за съжителство, обаче, убеденият егоист и истински алкохолик е трудно поносим. Художникът е три пъти развеждан. Първата си жена напуска, когато тя е бременна, с единственто си дете няма никаква връзка! Всичките му три брака не издържат дълго. Докато личният му живот върви трудно професионално върви нагоре. Той създава илюстрации, които и до днес нямат равни. Между тях са класическата коледна приказка  "Нощта преди Коледа" и пиесата за Хелуин "Перлата и Тиквата" от Пол Уест.
Блгодарение на неговата характерна техника много традиционни детски истории са непрекъснато популярни вАмерика.
Заедно с това У.У. Денслоу се смята за основател на комиксите за супермени, тъй като той пръв в света като художник на комикси в 1902 г. успява да придаде на свой главен герой специални физически способности - Billy Bounce - в еднименната серия.
Но самият той постепенно губи сили и устои заради своите пиянски запои. На 29. март 1915 г. той умира. Създадените от него герои Scarecrow(Плашилото) и Tin Woodmann (Железният дървосекач) от "Вълшебникът от Оз" красят неговия гроб в Кенсико за вечността.


Текст: АТАК превод от немски език: Ив. Алмаджиева










Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68202
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031