Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2016 14:05 - ПЕПЕРУДИТЕ
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
0



            ПЕПЕРУДИТЕ ОБИЧАТ ДА ПЪТЕШЕСТВАТ

           Те са олицетворение на чувствителността: Техните пъстри, като че опрашени крилца изглеждат не само крехки, но и  действително са тикива. Техният полет, целият им начин на живот напомня лекотата на съществуването. Кой би помислил при тези елегични насекоми за мощните прелетни птици, които без да се страхуват от вълните на Средиземно море и заледените проходи на Алпите, пристигат от Африка?
          Прелетните пеперуди и смяната на тяхното местоживеене са най-впечатляващото нещо, което природата ни предлага като истински спектакъл. По нашите ширини има цяла поредица от такива стратези на хубавото време, един такъв стратег е и пеперудата. През месец май те отново долетяват, след като през есента са поели посоката към Африка.   При тях това е вид семеен бизнес, те пътуват всъщност на генерации. Тоест те се подготвят в различни групи (партиди) или за Север или Юг. Прадедите на онези пеперуди, които днес бръмчат около нас, са пристигнали наесен през Средиземно море. При обратния път  първата генерация е успяла само до Италия.Следващата генерация се е родила там, превърнала се е на какавида и се е излюпила. След това е прелетяла над Алпите. Много от тях не достигат до лелеяната страна и хиляди намират смъртта си по глетчерите и снежните полета.

            Щастливците, достигнали до нас, започват наново своето размножаване, за да може една, две генерации по-късно, към края на лятото, отново да поемат по пътя на юг. При тяхното пътуване освен размахът на крилцата им, помага разбира се и вятърът. Въпреки това, едни разстояния от към 2000 км, които отделните животинки изминават, са едно огрмно постижение за тези летци, с размах на крилете от 4,5 до 6 сантиметра.

          За този трик трябва да си спомним, когато видим гъсениците, които са се настанили удобно по листата на магарешкия трън, копривата или другите полски цветя. Или когато привидно безпорядъчно танцуват в захлас на някоя поляна. Те имат дълъг път зад себе си!


           превод от сп.
natur 05/ 15  Ив.Алмаджиева




 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68204
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031