Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2016 16:22 - БЕЛИЯТ ШОКЛАД
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                БЕЛИЯТ ШОКОЛАД

            Съдържа ли  всъщност белият шоколад какао

           Произходът на белия шоколад може до бъде изведен от мъдростта на маите, инките и ацтеките с праисторическа давност. Много преди испанските завоеватели да зърнат първото какаово зърно, легендарните индианци са бъркали божествено ароматния сос. Гореща вода и раздробени на ситно какаови зърна дават едно разпенено варено питие, с което е могло да се обогати с аромат както церемониалния, така и ежедневния живот. Пяната на ръба на кацата е била бяла. Както впрочем още Александър фон Хумболд е установил това.
        Александър Кюн, шеф на "Goldhelm-Schokoladen-Manufaktur" в Ерфурт (Германия), производител на най-финия ръчно произведен шоколад и по-скоро изследовател на какаото, отколкото продуцент, потвърждава това: "Когато какаовите зърна, раздробени до крайност, преди това ферментирали, се разбият с кипяща вода, се появяват растителни мазнини, които по-късно се отлагат по края на студения съд като разпенена субстанция.Този не твърде представителен "остатък" маите и ацтеките са предпочитали най-напред като мехлем за рани. Така че, белият шоколад е служил в началото за лекарство. А че е доставял наслада при консумация се е установило едва по-късно.
            Така става и през лятото, когато шоколадът е на арматурното табло в горещ ден и започва да се топи, тогава той може да послужи при ухапване от комар или при разранени стъпала на краката. Във всеки случай белият слой, който  излиза след известно време на повърхността на свръхзагретия тъмен шоколад. Какаово масло - растително масло, но от чистопробно какаово зърно!
            Тук бихме могли да цитираме някоя наредба на ЕС за срока на  годност
на белия шоколад като екстракт от чисто какао. Но това би се проточило по-дълго, отколкото историята на всички маи, инки и ацтеки взети заедно. Впрочем, президентът Обама, през юни, когато се отби за кратко в Тюрингия, взе със себе си  за Белия дом един шоколад от ерфуртския "Goldhelm". Така хубавите стари неща се връщат обратно в Новия свят.


         превод от DasMagazin 10/2009  Ив. Алмаджиева


    

             



Тагове:   вкусно и полезно,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68189
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031