Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2016 16:22 - Интернационални поговорки
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                 ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ  ПОГОВОРКИ

                В случай на нужда, дяволът яде и мухи.
          контра:

                Гладното куче яде и развален пудинг.

        Днес нищо не е така просто. Финансова криза, еврокриза, нефтена криза, климатична криза, все нещо да има. В тази връзка разглеждаме кризата как се отразява на поговорките: Как се справя човек в затруднено положение?
            Нуждата смъква претенциите ни значително. "Гладното куче яде и развален пудинг", казват французите, а те разбират от хубава храна. Но и в Германия има нещо подобно за преглъщане: "В беда дяволът яде и мухи". Но за менюто на дявола знаем твърде малко. Доцентката по религиозните въпроси Александра Щелмахер, в Свободния Университет в Берлин, не можа да ни извади някаква готварска книга на Дявола, но ни осведоми, че на арамейски дяволът е обозначен като "Властелин на мухите". Но и на много други езици мухите са предмет на поговорки. "Който търси муха в супата е сит!" казват в Южна Африка. 
       Нуждата и изобилието се срещат много често във връзка с храната. Тя е неотменна за преживяването на човека. Коравосърдечното "който не работи, не трябва да яде" е взето от Библията, малко видоизменено, Второ писмо на Апостол Павел до Тесалониците.
        Понакога трябва да се действа против убежднията ни, макар и да не ни харесва: "Яж или умри", "Чийто хляб ям, неговата песен ще пея". Това звучи малко по-приятно, и идва от минезенгерите, които са обикаляли имение след имение, за да пеят на благородниците, срещу съответното заплащане, разбира се. И по-добре ако името на богаташа не се споменава в  рефрена, за да не проличи зависимостта,  в която попадаме.
        В беда е нужен и доста голям оптимизъм. Американците знаят как става това: Don`t worry, be happy, пее Боби МакФерайн с голям успех. И най-важното: да не се притесняваш.  А германците го казват съответно:"И в най-голяма нужда, саламът може да се яде и без хляб!"
        Изглежда, че кризите помагат да се съсредоточаваме в по-съществените неща. На здраве!


преведено от DasMagazin 05/2013 Ив. Алмаджиева


                




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68703
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930