Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2016 15:32 - МАРГАРЕТ МИЧЪЛ
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове:
0





                         МАРГАРЕТ МИЧЪЛ

           За известната авторка Маргарет Мичъл няма какво да се пише в личностно отношение. Тя никога не е споделяла нещо лично за себе си. След нейната смърт мъжът й е изгорил всички записки, с изключение на ръкописа на единствената книга, която е написала.Само няколко писма са публикувани, до нейни приятели от младежките години в колежа. 

            Маргарет Мичъл, която е искала да стане всъщност лекарка, е трябвало още 19 годишна да се заеме с домакинството на своя овдовял баща, известен адвокат. По това време е била въодушевена от модерните ритми на джаза, т.нар."Flapper", или както тя сама казва:" ...от тези дръзки момичета, със студени физиономии, бубикопф прическа и къси полички", които шокирали благонравното общество на Атланта, не само на девическите балове, където са представяли с успех един измислен от тях предизвикателен танц.

              После тя работи няколко години като журналистка в"Atlanta Journal Sunday Magazine".  Но поради пстоянни наранявания и болести е била принудена да стои за дълго в къщи, неуморно четяща, роман след роман, заемани от градската бибилиотека. Докато един ден мъжът й не й подхвърля идеята тя самата да напише книга. Идеята тя приема с възторг. Скоро малкият апартамент се покрива с купища хартия, ръкописи, които тя старателно прикрива от посетители, защото работи тайно, цели десет години. Понякога, изненадвана от приятели, те се шегуват:" Знаеш ли, тя пише най-великия роман на света".

               "Gone with the Wind", " Отнесени от вихъра" излиза през лятото на 1936 г. До края на  същата година са продадени повече от един милион книги, до днес са около 30 милиона, най-големият американски бестселър за всички времена.  Романът, който до забраната му в Германия през 1941 г., бе продаван в тираж от 360 хиляди екземпляра, стоеше и в библиотеката на родителите ми, хубавото заглавие, дори в немския му превод, ме бе запалило и мен.

            Маргарет Мичъл, която в 1937 г. получава наградата Пулицър, е доста стресирана от свръх големия успех на книгата си. Живее дълго време в уединение. Трябва да дава интервюта, снимката й стои на страниците на списанията. Тя наема помещение и назначава секретарка. До края на живота си прекарва времето  в писане на отговори на писмата на своите читатели. В 1949 г. бива блъсната от пиян шофьор на такси, близо до дома си, когато отива на кино. Пет дни по-късно умира, вследствие на злополуката.

           Да се говори за световния успех на книгата означава да се говори и за луксозния филм, направен отТехниколор, като една от първите големи продукции на тази компания, и който още в период на подготовка е занимавал духовете на хората. Хиляди читатели са изпращали своите предложения за изпълнители на ролите. И докато Кларк Гейбъл е бил определен за ролята на Рет още от начало,( Маргарет Мичъл впрочем е виждала точно него при писането) то за ролята на Скарлет са търсили отчаяно подходящо непознато лице, преди да се спрат на Вивиан Лий, една млада англичанка, която в момента се е намирала точно в Холивуд. Филмът е имал своята премиера на 15 декември 1939 г в Lowes Grand Teather в Атланта, в присъствието на авторката и всички артисти, изпълняващи главните роли, и е пожънал рекордни посещения и печалби.

Превод от книгата на Walter Kempowski:
Umgang mit GrцЯen / Изд.Кнаус 2011     
almara







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68683
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930