Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2016 14:52 - Ото фон Герике
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
1





                          Когато налягането спада

            На 9 декември 1660 г в областта около Магдебург се разразява страшна буря, която предизвиква големи опустошения в града. За късмет по това време в Магдебург живее един определен човек - Ото Герике, който още няма в името си нито "фон", нито "у". Като учен, той се занимава с нищо по-малко от нищото, по-точно казано: с вакуума. Известни са неговите експерименти, при които той изпомпва всякакви газове от две свързани помежду си полукълба, които се задържат заедно само чрез естественото въздушно налягане на двете половини. Образуваното по този начин кълбо не може да бъде разделено и от цяла дузина коне.

            Налягането, всъщност въздушното налягане, е втората голяма експериментална област на господин Герике. За своите измервания той изработва между другото един уред, който и до днес е известен като "Магдебургското водно човече". По принцип то се състои от една тръба, дълга десет метра, която горе е затворена, а долният й край, отворен, стои в напълнен с вода съд. Въздухът в тръбата над водата се изпомпва. Въздушното налягане натиска водния стълб в различна степен, според това, колко е висок той в момента.

              И за да се отчита по-лесно съответната височина, върху водата плава една малка фигурка, наречена "водното човече". С тази апаратура Герике, заедно със своите асистенти измерва въздушното налягане на различни места по едно и също време.  Така той установява, че спадащото налягане често предвещава влошаване на времето. Така, преди споменатия 9 декември 1660 г водното човече буквално се срива в измервателната тръба, което предвещава лоши последствия. Герике предвижда страшно лошо време и това се случва в действителност. 

               Първата документирана, вярна метеорологична прогноза с помощта на барометър е създадена. Благодарение на точността на бурята и прогнозирания успех на Герике, системата за прогнозиране на времето става след десетилетия и столетия все по-добра и по-добра. Хората искаха и искат да знаят все по-точно какво ще бъде времето. Но дори и днес, когато Земята е опасана от гъста мрежа метеорологични спътници и измервателни станции, то прогнозите за следващите 24 часа не винаги  са сто процента верни.

            За своите научни постижения, които Герике знаеше как да представи пред властите, той е удостоен от император Леополд І с благородническата титла "фон", която щеше да краси името му отсега нататък. На този ден за фон Герике е прозвучала римската сентенция, за която трябва да си спомняме, когато времето е наистина лошо или официалната прогноза не съвпада с реалната действителност: Sol lucet omnibus. Или: Слънцето свети за всички!



сп.natur 12/15 превод: almara 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68714
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930