Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2016 16:44 - Защо мъжете имат брада?
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 1593 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                        Защо мъжете имат брада ?

          Вярно е, мъжете с брада отдавна трябваше да са измрели. Лицевото окосмяване не е потребно за нищо, жените се оплакват, че при целуване това им е неприятно. Но и друго се чува: Брадата е секси!

            Защо мъжете са окосмени в лицето, а жените - не? Виновен за това е тестостеронът. Този хормон е причината за физическата сила и сексуалната енергия на мъжа. Нищо чудно, че брадата, като отличителен белег на мъжа, от вечни времена е играла важна роля. В много култури брадата е служила като разпознавателен знак за свещеници и крале. Така например египетските фараони са се различавали от своите поданици не само по властническото си облекло, но преди всичко по боядисаната си в синьо брада.

             За културоложката Кристина Витиг брадата във всички времена е представлявала белег за мъжка доминантност. А това вече показва, че лицевото окосмяване е служило като отличителен белег за сплашване на врага, в желанието им да изглеждат по-силни и страшни. Мъжките екземпляри показват с това, че са в състояние да защитят женската. Аналогия има и в животинския свят, например при мъжките лъвове, с тяхната внушителна грива, също и при човекоподобните маймуни. Със своята извънредно голяма окосменост те въздействат като още по-големи, отколкото са в действителност. Затова пък привлекателните женски екземпляри трябва да изглеждат нежни и нуждаещи си от закрила. Те трябвало да отговарят на детската схема: твърде много косми по тялото било контрапродуктивно. 

             Викингите са описвани често като образи с буйни бради, което е трябвало да подсилва образа им на страшилища. А и защо в народната песен се казва: "Всички, които идват с нас на път, трябва да са мъже с бради". И днес все още по тяхната дълга брада могат да се разпознаят рабините, ортодоксалните свещеници и мюсюлманските молли. В старите религии брадата е просто символ на патриархата. Един модерен прототип е Дядо Коледа, който със своята дълга бяла, пухкава брада олицетворява добротата на дядото и мъжкия авторитет.

             Но еволюцията е закономерност, която се състои в това, че по-добре приспособяващия се в околния свят екземпляр, с течение на времето се налага. В тази рамка отговорът на въпроса защо мъжете имат брада е твърде близък, тъй като те и в тъмните отминали времена са били предпочитани от дамите, които са виждали в тях доминиращия екземпляр. 

                 По-трудно е да се отговори на въпроса: защо толкова много мъже нямат брада, като например сибирските народи, ескимосите, много азиатци и американските пражители, които разполагат с оскъдно окосмяване. Предполага се, че това е свързно  с хормоните, които се променят в студените климатични зони. Но това още никой не го знае със сигурност. 



           сп.DasMagazin  01/2010 превод: almara

   




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68706
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930