Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2016 11:51 - ВЯРА ОТ ПЯСЪКА
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове:
1




                            Вяра от пясъка

          Отстранява се мозъкът, изваждат се вътрешностите, изплаква се коремът с вино, миро и смола, и тялото се полага в содов разтвор. Там то трябва да остане  не по-дълго от 70 дни, за да изсъхне добре. По същия начин се процедира и с органите. След това балсамираното тяло се обвива с ленени бинтове. Слага се и един амулет от пъстър камък между тях - и мумията е готова.

                По тази рецепта старите египтяни са мумифицирали своите мъртви. Описанието предава процедурата малко опростено, но за  съжаление в своята 4000 годишна история обитателите на Долината на Нил не са оставили някакво по-точно описание за целта. Малкото, което е известно от старите писания, става известно по-късно блгодарение на гръцки учени.

            И ако египтяните са писали твърде малко за техниките на мумифициране, то папирусите, надгробните и храмови надписи издават доста подробно причините за изсъхването на телата на умрелите. За сметка на краткия живот тук, трябвало да последва вечен живот в отвъдното. Единственото условие: трупът трябвало да остане цял, непокътнат. Без него душата не можела да продължи да съществува.

           Все пак египтяните са се придържали цели 4000 години към това поверие, чието начало впрочем жителите на Нилската долина не дължат на някой находчив последовател на Озирис, а на каприза на природата. Хиляди години пр.Хр., когато първите крале са започнали да властват над Египет, хората са живеели в обикновени поселища покрай реката Нил. Своите мъртъвци те са погребвали в гробове в покрайнините на пустинята.

           Завивали са ги в животински кожи или тръстикови рогозки и са ги покривали с пясък. Но не всички мъртви са изгнивали  в гробовете си. Горещият и доста солен пустинен бряг е отнемал водата на някои тела и изсушавал кожата, тъканите, мускулите и органите. Това, което е оставало е една естествена мумия. Този процес не е останал незабелязан от египтяните. Навярно те са се натъквали на мумии при разкопаване на нови грбове, или гробищни разбойници са намирали консервираните трупове. Следователно тялото е могло да преживее смъртта. Вярата на египтяните в отвъдното е поела своя път.

           Най-напред почти нищо не се е променило в този вид погребения. До 3500 г пр. Хр., когато жителите на Нилската долина за първи път са опитали да консервират мъртвите по изкуствен начин. Шията, ръцете и лицето били обвивани с натопени в смола ленени бандажи. Този метод не получил някакво особено въздействие, но защо въобще се е стигнало до това?

          Постепенно обществото се е променило. Някои мъже са се издигнали до степен на водачество и са построявали за себе си разточителни гробове от глинени тухли. В тези гробове обаче, пясъкът не е достигал до мъртвите и те са разлагали. Резултатът: Египтяните започнали да експериментират с мумифицирането и така са го развили до перфектност, както е  при фараон Тутанкамон.

           След гробниците от глинени тухли идват на ред каменните пирамиди и дълбоките скалисти гробве. Пирамидите свидетелстват и днес още за вярата на египтяните в отвъдния свят и тяхната дилема, да консервират мъртвите по изкуствен начин за вечността. 

          Днес египтяните печелят милиони от древните поверия, чийто произход се намира в пясъка, привличайки туристи  от цял свят в своята страна.



сп. natur 06/2014 превод: almara
   





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68184
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031