Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2016 14:25 - Потънал в мъглата
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове:
0






                                   Потънал в мъглата

            В 21.31 ч един специален влак напуска Мюнхенската Централна гара в посока Берлин. На борда е: Адолф Хитлер. Половин час преди това той е приключил речта си в Бюргербройкелер и в 21.07 го е напуснал. По правило на този 8. ноември 1939 година диктаторът би трябвало да говори по-дълго на своите привърженици, на следващата сутрин щял да лети обратно. Но поради гъстата мъгла над Мюнхен влакът бил по-благонадеждният вариант. Това решение спасило живота му. В 21.20 часа в заведението избухва бомба!

            Горе-долу по същото време на швейцарската граница е арестуван от гестаповците атентатора Георг Елсер. Роден на 4. януари 1903 в Хермаринген, Вюртембергска област, година по-късно семейството се пренася в Кьонигсброн. Елсер учи за дърводелец, а от 1925 г прекарва седем години в пътуване и се издържа от случайни занимания.

                От 1936 г той е на работа в Арматурната фабрика в Хайденхайм. Там има специално отделение за военни поръчки, където след идването на власт на националсоциалистите, са се уреждали многократни далавери. Елсер предусеща, че Хитлер подготвя война. А и не симпатизира на  неговия режим. Така дърводелският майстор решава да предотврати войната, като убие Адолф Хитлер. През ноември 1938 г той отива в Мюнхен и търси Бюргербройкелер. Той знае, че всяка година на 8. ноември Хитлер държи реч тук. Прави снимки и скици, размерва заведението и обмисля къде може да се сложи взрив. Връщайки се във Вюртемберг, открадва 200 парчета пресован барут от Арматурната фабрика. Напуска работата и започва нова в  каменоломня, където открадва динамит. У дома си той прави планове, чертае, конструира, пробва взрива в градината на родителите си.

            После заминава за Мюнхен, промъква се нощем незабелязано в Бюргерройкелер и в продължение на повече от 30 нощи дълбае в колоните, пред които Хитлер всяка година изнася реч. За да не се издаде, той чука по длетото само по време на автоматичното изплакване на тоалетната, което прекъсва тишината. Когато сутрин в 6 часа заведението отваря, се измъква от задния вход. Той предполага, че Хитлер както винаги ще говори два часа и наглася часовниковия механизъм на взрива за 21.20 часа. След което заминава обратно за Вюртемберг. Взривното вещество експлодира навреме. Осем души умират, 63 са ранени.

            По това време Георг Елсер пътува с влака за Констанц, за да може оттам да стигне до Швейцария. Там бива арестуван от митничарите. В ареста се опитват да изтръгнат от него признание, че е действал по поръчение на Британските тайни служби. Използват физическо насилие, изтезания, дрога, хипноза, но отговорът на Елсер остава все един и същ: "Направих го сам." Депортират го в концлагерите Заксенхаузен и Дахау като "личен затворник наХитлер". На 9. април 1945 г е убит с куршум в тила.

                Мюнхенската мъгла направи от Георг Елсер един трагичен герой. Когато през 1964 г се появява досието на Елсер от разпитите му, светът разбира за неговите мотиви.  "Аз исках чрез моето деяние да предотвратя едно още по-голямо кръвопролитие," казва той. Само 13 минути не са му достигнали.


автор: Ralf Keinath    превод: almara 





 






 






     




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68835
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930