Постинг
02.09.2016 10:47 -
СИЛАТА НА ГРОЗДЕТО
СИЛАТА НА ГРОЗДЕТО
Гроздето не само е вкусно, но е и страшно здравословно. Най-полезните съставки се намират в семките и ципата. Предлаганото напоследък грозде без семки е не така полезно, както онова с дебела ципа и семки. Полифенолите са тези, които обогатяват гроздовите зърна. Те се числят към вторичните растителни субстанции. Това са субстанции, които се образуват от растенията, за да се предпазват от неприятелите си - насекоми и бактерии. Те са високопотентни антиоксиданти, което означава, че при хората те отблокират свободните радикали. Вторичните растителни вещества, следователно, не само повишават имунната защита, но действат подтискащо на рака. Червеното грозде съдържа по-малко полифеноли от бялото, но съдържащите се в него полифеноли са по-ефективни. Тези вещества предотвратяват окисляването на холестерина в кръвта, което означава, че се предотвратява атеросклерозата и последствията от нея, като сърдечен инфаркт и инсулт. Съдържа витамините: С,А,Е,В1,В2 и В6, които са важни за нервната система, стимулират способността за концентрация и действат срещу умората и лошото настроение. В гроздето се съдържат минералите: натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, както и мед, цинк и манган. Минералните вещества са необходими за храносмилането, за червата и бъбречната дейност, те действат обезводняващо.
От семките на гроздето се получава чрез студено пресоване гроздово масло, съдържащо наситени мастни киселини, на вкус е леко орехово, при пържене е почти без миризма. Стафидите са чудесна алтернатива на шоколада. Те съдържат такива фитохимикали, които преборват бактериите, предизвикващи кариес и парадонтозата.
сп.Natur und Kosmos превод: almara
Няма коментари