Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2016 10:47 - СИЛАТА НА ГРОЗДЕТО
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 305 Коментари: 0 Гласове:
0





                            СИЛАТА НА ГРОЗДЕТО
              Гроздето не само е вкусно, но е и страшно здравословно. Най-полезните съставки се намират в семките и ципата. Предлаганото напоследък грозде без семки е не така полезно, както онова с дебела ципа и семки. Полифенолите са тези, които обогатяват гроздовите зърна. Те се числят към вторичните растителни субстанции. Това са субстанции, които се образуват от растенията, за да се предпазват от неприятелите си - насекоми и бактерии. Те са високопотентни антиоксиданти, което означава, че при хората те отблокират свободните радикали.            Вторичните растителни вещества, следователно, не само повишават имунната защита, но действат подтискащо на рака. Червеното грозде съдържа по-малко полифеноли от бялото, но съдържащите се в него полифеноли са по-ефективни. Тези вещества предотвратяват окисляването на холестерина в кръвта, което означава, че се предотвратява атеросклерозата и последствията от нея,  като сърдечен инфаркт и инсулт. Съдържа витамините: С,А,Е,В1,В2 и В6, които са важни за нервната система, стимулират способността за концентрация и действат срещу умората и лошото настроение. 
             В гроздето се съдържат минералите: натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, както и мед, цинк и манган. Минералните вещества са необходими за храносмилането, за червата и бъбречната дейност, те действат обезводняващо.

          От семките на гроздето се получава чрез студено пресоване гроздово масло, съдържащо наситени мастни киселини, на вкус е леко орехово, при пържене е почти без миризма. Стафидите са чудесна алтернатива на шоколада. Те съдържат такива фитохимикали, които преборват бактериите, предизвикващи кариес и парадонтозата.




сп.Natur und Kosmos  превод: almara



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68954
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930