Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2016 16:05 - Фурмите - хлябът на бедуините
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
-1





Фурмите
            Хлябът на бедуините
                                 Суперпалмата


           Палмата, раждаща фурми, е истинско пустинно растение, непретенциозно, обичащо слънцето. Може да достигне 20 метра височина, има мъжки и женски палми. Първите плодове те раждат на шестата година след засаждането. Една палма дава около 100 килограма плод.Това продължава 80 до 100 години. От палмата се използват още
листата за плетене на различни неща и стеблата за строителство.


           Фурмите могат да се ядат по хиляда и един начини. Най-напред трябва да се постави в устата, да се завърти бавно на ляво-надясно, да се изплюе костилката, и чак тогава да се посветиш на плода. Месото просто се топи, то е кадифено и нежно. Усеща се топло. Само една фурма не е достатъчна, но когато се сдъвче, тя разпространява една тежка сладост, нещо като мед и карамел, за един момент светът остава някъде много далеч.
           Още в древността истински нейни почитатели са били пророците Авраам и Мохамед. Месеци наред Мохамед е трябвало да се изхранва с този "хляб на пустинята" и да подтиква вярващите да засаждат и отглеждат палмата, раждаща фурми. Все още този вид палма, с латинското наименование Phoenix dactylifera ( позната като финикийска палма) е на висока почит в мюсюлманските страни.По време на рамадана е обичайно да се прекъсне поста слез залез слънце с една фурма и чаша вода. На новородените се пъха в устата им парче сдъвкана фурма. А според корана и Исус трябва да е бил роден под палма, от която са падали фурми на земята.
           Фурмите не напразно минават за истински чудодейни плодове, тъй като те съдържат: 70 процента плодова и гроздова захар, което ги прави малки калорийни бомби, предпазващи от микроби и гъбички. Така те остават идеалната провизия за дълъг път с камилата в пустинята. Освен това те съдържат и танини, толкова много баластни вещества, колкото най-добрия пълнозърнест хляб, витамини и минерали: фолиева киселина, витамините А, В, С и Д, желязо, магнезий, фосфор, сяра и т.н. и т.н. И съдържанието на калий е значително: 50 процента повече, отколкото в един банан. Комбинацията от хранителни вещества е не само лесно смилаема. Оше от стари времена на фурмите се приписва здравословно въздействие. Бедуините ги използват и днес още като приспивателно, пет броя преди лягане и заспиваш  все едно си в скута на Авраам. 
            Техните вторични растителни вещества, полифенолите, помагат при кашлица и хрема. В древността са ги давали и против тумори и инфекции. Много отдавна хората са разбрали за предимствата на фурмите. Първите данни за тях са от преди 4000 г пр.Хр. в гр.Ур, днешен Ирак. И египтяните са култивирали палмата, като иероглиф тя е символизирала продължителността на една година. Фараоните са получавали и в гроба от тези плодове, за да не чувстват нужда от сладост. В Масада, планинска крепост в израелската пустиня, са немерени костилки от фурми, които 2000 години по-късно все още покълват.
          Днес фурмите се отглеждат в много сухи области на света. Известни са повече от 1500 сорта, с имена като от приказките на Шехеразада: "Halawy" - "Сладост", "Deglet Nour" - "Пръстът на светлината" и др.  Според степента на зрялост и сухота имат и различни наименования, според които биват разпознавани като: неузрели, големи и още твърди, меки и изсушени на слънце. Почти 7 тона фурми зреят годишно, главно в Египет, Иран, Саутска Арабия и Обединените Арабски Емирства. В Китай и Калифорния те се развиват също така чудесно. 
          Ежегодно се провеждат конкурси за най-добри плодове от различните сортове. По традиция в Египет им се дават имена на политици. Тази година  (2009) египетските производители представят една особено добра реколта. Най-висококачествената, голяма, червенокафява, разкошна фурма от сорта Medjoul е наречена "Обама". Тази великолепна фурма направи американския президент още по-популярен в Ориента. 3,10 евро струва кило фурми на пазарите в Кайро. А най-евтините могат да се купят за 70 цента.




  от сп.Natur und Kosmos превод: almara










Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68207
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031