Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2016 15:34 - Някои го предпочитат студено
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 366 Коментари: 0 Гласове:
-1




                  Някои го предпочитат студено


          Когато на 17 септември  тази година точно в 12 часа в Мюнхен се разнесе отново победният вик "O zapft is!" по повод поредното откриване на Празника на бирата, то това не е основание за радост само за любителите на бирата в този свят, но и за човечеството като цяло. Тъй като, поне косвено, дължим на очевидно нестихващата жажда за бира едно техническо откритие, което ние всички имаме у дома си: хладилника. Бирата, която се пие на Октоберфеста е една от сортовете, които се получават при "долна ферментация", както пилзенската и др. Това означава, че бирената мая, която се употребява за производството й, в края на ферментационния процес пада на дъното на бъчвата. Микрорганизмът, който произвежда златния ечемичен сок има още едно качество, което затруднява процеса на прозводството. Неговата оптимална работна температура е между 6 и 9 градуса по Целзий. Този студ, преди да се появят охлаждащите технологии, можеше да се постигне само в дълбоки избени помещения или  хралупи целогодишно, или да се използва много скъп естествен лед.

          Този вид бира се считаше за класическа зимна бира, докато другата, с горна ферментация, като напр. пшеничната и др., се числи към летните бири. Тъй като, обаче, светлата, пилзенската и др. се харесваше повече на хората, а и са по-трайни, пивоварната индустрия започна да търси начин за получаване на нужната температура  за бирената мая по технически път.

          Човекът, който безспорно разреши този проблем беше роденият в Берндорф Карл Паул Готфрид Линде. В 1873 г той, провокиран от една обява за конкурс с награда, построява една машина за студ. Наистина преди него е имало опити  в това отношение, като напр. американците Oliver Evans, John Gorrie и др. Охлаждащите машини на получилия в 1897 г благородническа титла изследовател Линде, обаче били извънредно производителни. Пивовари от цяла Европа, а после и от цял свят искали да се снабдят с проиведените в "Gesllschaft fьr Lindes Eismaschinen  AG", днес "Linde AG".

           На работливия явно и късметът помага, в лицето на меката зима през 1883/84 г. Производителите на бира не могли да се снабдят при този топящ се сняг с достатъчно природен лед, за да могат и през лятото да съхраняват по стария начин своето производство. Съхранението на продуктите и за отделните домакинства тогава е ставало по обичайния начин с лед, поне в по-заможните кръгове на общетвото.

          Икономическият успех и изобретателният дух на Линде е допринесъл за това, че хладилниците, които в началото задоволявали нуждите само на индустрията, постепенно са станали достъпни за отделните потребители. В днешно време хладилник притежава всяко домакинство, той е неотменна необходимост и охлажда не само любимата бира.


natur 09/2016 превод: almara





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68178
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031