Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2017 11:43 - Ледени съкровища
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                              Ледени съкровища

Когато ледниците се топят, на бял свят излизат находки от стари времена. Археолозите добиват изненадващи познания, дори и изследователите на климата имат полза от това.

          Смъртта идва бързо и брутално. Август 1918г. На повече от 3000 м височина, окопани в скални и ледени пещери, италиански и австро-унгарски трупи отчаяно се бият за всеки връх, без някой от тях да е отбелязъл някаква съществена победа в завладяването на територия. 150 000 войници са намерили смъртта си в тази безумна война, или са обявени за изчезнали. Някои се появяват много по-късно, както тримата австрийци. В 2004 г глетчерът Форни откри техните трупове на 3500 м височина, къдто ги намери местният историк Морицио Виченци. 

          Откакто глетчерите започнаха да се топят, в планините се появиха много предмети, а и трупове, които дотогава са били скрити в смятания за вечен лед. В полите на Матерхорн, например, са се появили части от трупа на войник от 16 век, заедно с неговия кинжал и пищов. Другаде са намерени загинали при злополука бракониери и планинари. На един от глетчерите (GroЯvenediger) ледът е освободил цял самолет, един германски JU 52, който е направил принудително приземяване в 1941 г. Историци прибраха моторите и перката, както и личното съоръжение на екипажа, съдове за храна и лична хигиена. Свидетели твърдят, че вещите все още са миришели на вода за бръснене. 
             Фурор направи историята на един млад мъж от Източен Тирол, който в 1949 г не се завърнал от планински поход. 54 години по-късно е бил намерен и идентифициран от някогашната си годеница, сега вече една стара жена, съвсем като в известния разказ на Йохан Петер Хебел "Неочаквана среща". Това беше в горещото лято на 2003 година. Тогава глетчерите разкриха толкова много пространство, както никога до тогава. През същата година туристи намират един предмет, направен грижливо от брезова кора, наподобяващ колчан, калъф за стрели. Той е бил предоставен на Общината в Берн, от където са го дали за датиране по метода на С 14. Макар, че това е струвало на общинарите доста скъпо, резултатът си заслужавал. Оказало се, че брезовата кора е на почти 5000 години. Ранно каменната епоха. Периодът, в който и прочутият ледников човек Цtzi е загубил живота си, намерен през 1991 г  в Цtztaler Alpen  в Южен Тирол. 

            В следващите години археолозите систематично претърсваха  Schnidejoch.Това, което откриха върху и до останалия лед, надхвърли всякакви очаквания: Високият 2756 метра проход се оказа истинска съкровищница за глетчеровата археология. Повече от 800 предмета излязоха на бял свят при претърстването на района, от дървените и кожени артефакти, през иглата от бронзовата епоха, до римските подковани обувки и монети, както и едно скъпоценно украшение: катарама, която някога е придържала нечия дреха.

            Истинската сензация на Schnidejoch обаче са находките от новокаменната епоха: кожени крачоли, каквито и Цtzi носеше, една обувка, направена също от кожен шнур, един дълъг лък от тис, с принадлежащата му тетива, заедно с много стрели и връхчета на стрели. Една истинска научна  изненада бяха също и кожените крачоли. Те бяха толкова добре запазени, че на тях бе възможно да се направи ДНК изследване. Оказа се, че кожата е от домашна коза. Така за първи път бе доказано научно, че хората от ранно-каменната епоха са умеели да щавят животинска кожа. Наистина, археолозите са предполагали това отдавна, защото необработените кожи бързо стават трошливи и чупливи. "Но това , като доказателство, е истинска изненада", смятат специалистите.

Разбира се, не само в Алпите се срещат находки от глетчери и ледени полета, съобщения за такива се получават и от други краища на света. С всяка година се топят ледовете на планинските склонове. И когато чувствителните органични материали от дърво, кожа или вълна се отавят на светло, то те се разрушават само за няколко години.

За последните 150 години алпийските ледници са загубили половината от обема си.




сп. natur 11/2014











 








   





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68214
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031