Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2017 18:12 - Студът разпалва жестоки огньове
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0




                  Студът разпалва жестоки огньове


        На 3. август 1562 г изглеждаше над Европа да е настъпил Денят на
страшния съд. На обед слънцето се затъмни, буря с  градушка вилня
в Брюксел. Ледени късове убиваха птици, разбиваха покриви, унищожаваха лозя, жито и плодовете по дърветата. Днешните исторически изследователи на климата говорят за този момент като  за кулминацията на  така наречената Малка Ледена Епоха. Но хората от онова време са шепнели за някое Божие наказание - и съответно е трябвало да има виновни за това.

          Началото на тази неприятна климатична фаза изследователите датират различно. Обаче за едно нещо те са единни: Въздействието върху живота на хората в Европа. За няколко столетия напред климатът е станал по-студен и жизнено опасен, бурите са се множели, глетчерите са нараствали. Дъждовните лета са следвали извънредно  студени и дълги зими, когато са замръзвали дори Бодензее и Балтийско море. Честите ниски урожаи са оскъпявли хранителните продукти и са предизвиквали  глад и страдания. Болестите, като тиф, чума и дизентерия бързо са се разпространявали сред изгладнелите хора и са се превръщали в масови смъртоносни епидемии.

          В своето отчаяние измъчените европейци са започнали да търсят изкупителна жертва. И успяват да намерят. Изглежда вещиците са сключили договор с дявола , извършили са с него съвокупление във въздуха, витаели в облаците и създавали посредством  магии само беди и нещастия за хората. В късните години на16. век, когато бедността става най-голяма, се случват и най-големите гонения и издевателства над "вещици". Че мними вещици и вещари  са подложени на мъчения и принуждавани към "признания" не е нещо ново в историята. Още в началото на климатичните изменения са били извършвани масови изстъпления на немска земя. Така например във Визенщайг в Schwдbischen Alb още в 60те години на 16 век са били изгорени 60 вещици и магьосници след опустошителната буря  през лятото на 1562 година.

          Чак след 1660 година преследването на магьосници е отшумяло, само тук -там се е случвало поединично. И това е ставало не заради подобрени климатични условия - изследователите са единни в мнението си, че Малката Ледена Епоха завършва с постепенното отдръпване на глетчерите през късните години на 19 век - а с разумно отношение към природните явления.

            Междувременно се предполага, че изригването на вулканите е  предизвикало периода на относително охлаждане  в Европа. Както показват изследванията на  седименти и климатични симулации при изригването се образува облак от изхвърлените частици около земята , който препятства слънчевото греене.

Макар, че между тогавашното климатично изменение и преследването на вещици не може да се прекара директна причинно-действена връзка, то Малката Ледена Епоха е стимулирала процеса. Историческото знание, че една промяна на климата  може да доведе до подбни ексцесии, придава на актуалната климатична  прогноза допълнителна експресивност. Добре ще е  да не го забравяме!



natur 12/14









Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68822
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930