Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2017 10:22 - Животните като терапевти
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
1



                           Животните като терапевти

         Знаем вече, че те могат да утешават и да намаляват стреса. Но животните могат много повече. Например да отпускат спазми,  да подобряват кръвните стойности, да усещат душевните прживявания на децата и дори да възвръщат към живот пациенти в будна кома.

           Деца и животни се разбират и без думи: на децата често се удава по-лесно
да доверят проблемите си на едно куче, отколкото на възрастен човек. Кучето се гали и играе без да поставя условия и помага на детето да се отвори. Ежедневното общуване с кучето действа като  антидепресант, уравновесяващо и същевременно активиращо.

           Междувременно в около 140 германски болници се практикува съпровождаща терапия с животни. Високоефективната медицина и подпомогната от животно терапия не се изключват помежд си. В интензивните отделения с пациенти в будна кома посещенията на животни се оказват благотворни. Едно изследване в детско хирургическо отделение в САЩ показва, че както постоперативните болки, така и нивото на стреса в присъствшето на обучено куче значително намаляват.

              Мъркането на котката предизвиква отделяне на хормони на щастието както
в мозъка на човека, така и на самата котка. Когато пациенти с деменция докоснат копринената козина на котката, понякога се появява усмивка на лицето им след дълго вцепенение.

            Кои животни могат да бъдат терапевтични помощници? Отношенията между човека и животното въпреки всички изследвния остават загадка. Дали едно животно е способно за целта, не зависи нито от расата, нито от произжода му. Има мелези, които превъзходно вършат тази работа. Важно е животното да не се влияе от външнта обстановка като внезапно движение  или  шум, както и в чужда обстановка да запазва спокойствие и да не  изпада в ситуация на самозащита.

            Особено подходящи за целта се оказват котките. При тях не е необходимо да се прави специално обучение, още повече, че те не се поддават на такова. Тяхното мъркане не само може да снижава кръвното налягане и да успокоява, но и да освобождва серотонин, хормона на щастието. И то както за себе си, така и за пациента. Котките могат да са в помощ на пациенти в депресия, страхова невроза, нарушения в храненето, главоболие, мигрена и ADHS. Самото присъствие на котката действа на болните успокояващо. Нито пациентът, нито котката са принудени да правят каквото и да било. Вратите са отворени, котките влизат и излизат когато се пожелаят. Те се показват такива, каквита са: самоуверени, независими, в унисон с времето. Освен с котки и кучета, пациентите имат досег и със зайчета, но те  подлежат на няколкомесечно обучение.



Natur und Kosmos 11/ 2011

















Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68770
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930