Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2017 15:06 - Дребен,червен покорител на върхове
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                   Дребен, червен покорител на върхове

                 На 8. май 1978 година се случи: швейцарецът Петер Хабелер и австриецът Райнхолд Меснер постигнаха върха на своите мечти на 8850 метра височина! Те покориха първи без кислороден апарат  най-високия връх на Земята - Монт Еверест. Едно изключително постижение, тъй като там горе въздухът е разреден, или казано по друг начин има малко кислород за дишане. Затова някои експерти бяха скептични по отношение на успеха на начинанието.

            Една продължителна подготовка, технически умения и желязна воля на двамата алпинисти със сигурност са допринесли за сбъдване на техните мечти. Но един мъничък, дребен герой на историята остава без внимание: хемоглобинът - протеиновият комплекс, който почти всички гръбначни притежават. Как стана възможно двамата покорители да останат живи на една височина, на която никой не би искал да подложи живота си на косъм?  Защо не се задущиха там горе? Съвсем просто: На човешкия кръвен оцветител, който транспортира жизнено необходимия кислород, на кратко О2, до всяко кътче на нашето тяло, еволюцията е придала изключителни свойства. Той така е създаден, че толкова по-лесно задържа кислород, колкото повече е заредил в себе си, но максимално 4 О2 молекули. Затова кръвта ни може да приема още кислород, когато газът е в необичайно ниски концентрации в белодробните мехурчета. Природата е измислила този защитен механизъм вероятно, защото нашето тяло не е в състояние да натрупа голям запас от кислород, за разлика напр. от мазнини и въглехидрати. Че на нас буквално ни спира дъхът е причината, поради която задушаването е най-разпространеният начин за мъчения, убийства и екзекуции.

                 Приспособяването на човека към разредената атмосфера е възможно, според физическото му състояние, само до към 5000 м височина. Оттам нататък аклиматизацията вече не функционира правилно. На по-долни височини човешкият организъм се приспособява при по-продължителни престои, така той натрупва повече червени кръвни телца, именно хемоглобин. Без този процес на приспособяване има опасност от височинна болест, към която спадат и замайване и халюцинации. За алпинистите това са опасни за живота съпровождащи явления на липса на кислород.

                 Нашите двама герои избягнаха смъртта, и поради това, че бързо са напуснали така наречната зона на смъртта, която започва някъде между 7000 и 8000 метра височина. Вярно е, че там човек може да преживее за кратко, според състоянието си, но все пак само няколко часа. Един престой от повече от 48 часа означава почти за всеки сигурна смърт. Освен за един 69годишен италианец, който през 2012 година издържа горе над смъртоносната зона 4 дни без кислород. Той напразно се надяваше да може да покори върха. Но поне слезе жив от планината, и то между другото благодарение на своя необичаен хемоглобин.

                 Досега опитът да погледнат земята от най-високото място на света коства живота на около 250 човека. Така че, и хемоглобинът не може да върши чудеса.  





                 natur 05/15












  




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68949
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930