Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 15:12 - Корк, пластмаса или стъкло
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
0



                                      Корк, пластмаса или стъкло

               Когато става въпрос за правилното затваряне на една бутилка хубаво вино, духовете се разделят. Заедно с класическия корк междувременно се появиха запушалки от пластмаса, стъкло или винтови капачки. При това въпросът не е "евтино или скъпо", а е въпрос на цяла една винена култура. Тъй като затварянето на едно шише няма за задача само да предотврати изтичането на скъпоценната течност. Тук най-важното е да се запази възможността на виното да диша. Корковата тапа затваря шишето за продължително време по-добре от пластмасовата. "По-добре" тук означава по-добре за виното.
                 Пластмасовата запушалка с течение на времето пропуска твърде много кислород в шишето и виното остарява по-бързо. Точно толкова вредно като кислородния излишък би могло да бъде и недостатък: Винтовата капачка от пластмаса с тънък калаен слой затваря херметично - виното си задушава и започва да мирише. Винарят трябва да има предвид при производството вида на виното.  Едно класическо червено вино, което трябва още дълго да зрее е добре да се затвори с корк. При бялото вино, което се пие бързо, тези фактори не са от значение, тук винтовата капачка е много практична.
                И стъкло се употребява при затварянето  на шишетата, но засега няма достатъчно опит в това отношение, как това се отразява на виното. За любителите на виното и без това главният аргумент е истинският вкус на виното, а понякога може да се случи така, че както при корковото, така и при пластмасовото затваряне да се получат нежелани вкусови нюанси. При което производителят на корков материал непрекъснато подобрява производството си, като го почиства основно и оставя най-добрите качества на виното. И ако то все пак има лек корков привкус, то причината за това може да не е непременно в тапата, а евентуално в качеството на бъчвите, които са използвани и които отделят вещества, променящи добрия вкус на виното.

                Равносметката: Коркът е най-добрият избор.Той е естествен продукт, добива се продължително, не вреди на природата и може да се използва вторично в някои производства.
                Корковият дъб е характерен за средиземноморския район.Той обича топлината, понася сушата, само студът го измъчва. В най-добрия случай той достига 400 годишна възраст!






сп. natur und kosmos  06/2011
 
         
           







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68834
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930