Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2018 14:49 - Билки за домашната аптека
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 367 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                   Билки за домашната аптека

                                   Как чаят да е най-полезен


Чай от лайка. В Германия го ползват като чай за ежедневна употреба. Съдържащите се в
лечебния чай етерични масла действат противовъзпалително и антиспазмолитично. Чаят от лайка се препоръчва за леки стомашно-чревни оплаквания и възпаление на гърлото.

Чай от мента. Той е смес от три различни видове мента. Съдържа  особено много ментол. Медицинският чай се препоръчва при нарушения на храносмилането,  при гадене и повръщане.

Чай от мащерка. Препоръчва се при кашлица и бронхит. Заради своите смекчаващи и облекчаващи свойства чаят е алтернатива на сиропите, произведени на негова основа.

Чай от валерианови корени. Той може да облекчи състоянието на нервност и безсъние. Но често тези оплаквания се дължат на психични страдания, което изисква медицинска терапия.



                          Как чаят въздейства най-добре

Чаят в пликчета е дозиран правилно, равномерно смлян, неговите лечебни свойства се освобождават по-добре, защитен е от микробно въздействие, да се държи в опаковката, на сухо и тъмно.

Билковият чай се приготвя с кипяща вода. Лечебните вещества са доста упорити и евентуални микробни замърсявания по този начин се избягват. Да се покрие докато се попарва и да се пие веднага след това, за да не се изпарят етеричните масла заедно с водата или да се разпаднат.

Билковият чай е най-добре да се пие сутрин на гладно или няколка часа след храна. Празният стомах приема по-лесно  лечебните вещества.

При простуда лъжичка мед е не само сладка добавка,но и допринася за лечението. Той, медът, смекчава болките от възпалението на лигавицата.

Лечебният чай не трябва да се пие продължително време. При няколко чаши дневно и няколко месечна употреба трябва да се сменя вида и производителят. Или да се потърси лекарски съвет. Иначе има опасност да се натрупат отделни вещества, които да въздействат негативно.  При събиране на билки да се познават отлично и да се знаят техните свойства.

сп. natur 12/17


















Тагове:   въздействие,   билки,   видове,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68168
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031