Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2018 15:37 - Дърво за всичко
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 2610 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                            Дърво за всичко

            Още древните гърци са използвали корите на корковия дъб да затварят виното си с тях. А сега коркът се завръща като естествена суровина за направа на най-различни предмети от ежедневието ни.

          На всеки девет години в средата на лятото, малко преди изгрев слънце, работници с брадви на рамо навлизат в корковите гори на Средиземноморието. Там те поставят стълба или се покатерват по възлестите клони на вечнозелените дървета. Изкачили се до най-горе, те правят нарези в ръждивокафявата кора, а после я смъкват наведнъж като ненужна кожа. Голи, гладки и розовеещи остават дърветата на корковата гора!

          Няколко години по-късно кората отново е тук! Още по-дебела, още по-защитаваща от преди. И това е само едно от чудесата на света на корка. Коркът е единствената горска индустриална форма на стопанисване, която е в унисон с природата. За това твърдение има цяла поредица от причини. На първо място е обстоятелството, че за добива от него никое дърво не трябва да загуби живота си. Тъй като  Quercus suber, както се нарича корковият дъб в света на специалистите, обелен, но не отсечен, той остава ненаранен, а кората се възстановява отново. Интервалите на реколтата са установени със закон, тъй като условието е както при виното: колкото е по-старо, толкова е по-добро. 

          Първия път, когато дървото може да бъде обелено е когато то е на 25 години. А след това на всеки девет години. Едва след 45 години кората на дървото може  да се използва за затваряне на виното. По-ранните кори се използват гранулирани за други продукти. Нищо не се хвърля. Всичко се използва.

           А най-хубвото е, че обелването въобще не вреди на дървото. То дори му се отразява по-добре. Така последващите кори стават по-резистентни към огъня. Дори само няколко милиметров корков слой може да устои на температура от над 1600 градуса! Това е истинска благословия при честите горски пожари, които се случват за съжаление. Освен това, чрез своята дебела кора едно дърво поема, преработва, почти четири пъти повече въгледвуокис от въздуха, отклкото едно необработено дърво. Така на площ ок. 2,3 милиона хектара корковите гори на Португалия, Испания, Алжир, Мароко, Тунис и Франция абсорбират около 14 милиона СО2 годишно. Със своите полезни качества корковите гори спомагат за запазване на най-старите културни ландшафти в Европа, спасявайки ги от интензивно селско стопанство. В Средиземноморските райони се
срещат най-малко 20 000 различни видове растения, като много от тях, както и корковия дъб, са уникални. Те запазват също и редки животински видове, като например иберийския рис и императорския орел.

          Но най-тесни отношения коркът запазва с виното! Още древните гърци и финикийците са затваряли своите амфори с корк.  В Португалия още в 1870 година е основано предприятие за производство на коркови тапи за техния портвайн, с няколко хиляди души персонал!

          До днес 2/3 от световното производство на корк се преработва за плътно затваряне на вино и шампанско. За запазване на добрия вкус на питието, обаче, е необходимо да се използва само висококачествена суровина. Евентуалното смесване с недоброкачествен материал може да предизвика влошаване вкуса на питието. Затова в Португалия е въведен извънредно строг контрол при преработката на корка.

           Португалия е страната на корка! На Expo 2010 в Шанхай техният павилион бе облицован отвън с корк, а и подът на павилиона отвътре бе покрит също с корк, общо 5 500 кв.м. корк! Тази страна разполага с 730,000 хектара коркови гори. Там е първият хотел с коркова фасада, цели трамваи са облицовани с този материал. Някои бизнесмени носят костюми от корк и папки от същия материал. А има и такива, които се пазят от дъжда с чадъри от корк.

            Коркът може да се използва и като заместител на естествената кожа. Модната промишленост е насочила поглед към този материал. Коркът е провъзгласен за "кожата" на 21 век.  Свободен от животинска болка и страдание, от отровни химикали, и от експлоатацията на търговските организации. В много модни ателиета вече се произвеждат разнообразни предмети за човешкия бит, като чанти, портфейли, раници, палта, обувки. Дрехите нямат нужда от гладене, не се свиват при почистване, не пропускат влага. Запазват топлината на тялото.






сп. natur 5/18


































Гласувай:
2



1. nedovolen - Благодаря за ценните сведения за ...
19.10.2018 13:24
Благодаря за ценните сведения за корка.
Малко известно е, че коркова плоча без примеси с дебелина над 0.5 см защитава от вредните подземни и др. лъчения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68010
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031