Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2018 12:16 - трънката
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 5080 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                   Т Р Ъ Н К А Т А

                                                 Лековита и борбена!

           Да посегнеш на трънковия храст /Prunus spinosa/ е доста наразумно, защото се говори, че феи, таласъми, демони и всякакви  там нощни обитатели предпочитат да се загнездват в нейния гъсталак. А те не обичат когато някой им отнеме родната стряха. Иначе, сред хората, които вярват в такива неща, тя е доста популярна и харесвана. Нейните клони се използват за талисмани, като помощни средства при заклинания или дори за вълшебна пръчица.

                Но магия е нужна също да се приготвят плодчетата за ядене. Или ако не, то поне един здрав студ! Сега, през октомври и ноември, около Все Светии, Хелуин, те вече узряват. Но са толкова горчиви и стипчиви, че на човек му призлява. Как да повярваме, че трънката е прародителка на нашата окултурена слива! Неприятният вкус на плодовете се дължи на съдържащите се в тях дъбилни и горчиви вещества във високи дози. Едва в студеното време плодовете стават за ядене, студът унищожава половината от неприятния за нас вкус. Така от тях може да се приготви  сега един много фин ликьор. А и не е необхдимо да се бърза, плодовете остават на клоните през цялата зима и служат за храна на много видове птици.

               Природната медицина също възлага много на лечебните свойства на трънковите плодчета. Нейните Kaempferolglykoside, Flavonoide, Quercetin, Amygdalin, Cumarinderivate и витамини лекуват възпаления. А точно "роднините" на камфоровото масло в момента много се ценят, прдполага се, че те са едно оръжие срещу рака.

                 Но внимание! Макар, че магическото въздействие не може да бъде опровергано еднозначно, то трънковият храст определено е готов за самоотбрана! Неговите дълги тръни не са най-голямото удоволствие, ако се закачиш за тях. Това са разбрали ( и усетили) още римските завоеватели, когато някои германски племена са защитавали поселищата си благодарение на широките метър и почти непроходими трънкови храсти. Жив плет, който се е използвал и в новото време, за да се запази добитъка, а и хората , от вилнеещи банди. А приказката за Спящата красавица също има връзка с великия трънков храст!   (Dornrцschen).  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68702
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930