Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2019 14:17 - ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Явно интересът не е заради външността им. Славеите са всичко друго, но не и пленителни птици. Поне по човешките мащаби. По външност са толкова малки, колкото един малък дрозд, на цвят са като кална локва и не си строят миниатюрни замъци за обитаване. Но какво ги засяга славеите какво ние мислим за тяхната външност!Тяхната прелест е песента!

                 Поети и мислители, както и известният Ото Обикновен Потребител, са очаровани от птицата и са й издигнали паметник. Дали при Шекспир, Харпър Ли, Вивалди, Хендел ..."Славей, чувам те да пееш."

               Любители на хубавото време и нощни работници.  През пролетта се чуват техните песни. През лятото и зимата славеят е ням. Което не е чудно защото тогава той предпочита слънцето на Африка пред негостоприемството на Ср Европа. Но когато отново се върнат при нас мъжките започват, и то само мъжките, още от 11ч вечерта своето надпяване за съблазняване на годеници.

              Техният репертоар е зашеметяващ! Доказани са повече от 200 вида строфи. Като при това те правят интерпретации на други пойни птици, смесват ридаещи звуци с кресчендо. Техният саунд е неповторим в европейската птича фауна и изразява донякде социалното положение на певеца. По-възрастните имат в човката си повече строфи, а по-висшите по ранг използват често свирукащи фрази.

                 Който чуе в началото на юни славей да пее, може със сигурност да каже, че тук някъде извайва трели някой отчаян сингъл (самотник).Младокът явно още не е слушал достатъчно, защото младите славеи се учат на занаята от опитни изпълнители от околността. Малко по-късно през годината славеи може да се чуят и през деня. Сега задачата е трайно да се защитава ловния участък, годеницата и излюпените пиленца.

                 Щастие е да се чуе песента на славея! Защото, както и други видове, така и славеите се срещат вече рядко. Берлин е едно добро и сигурно убежище за славея. От около 200 000 екземпляра в страната половината живеят в столицата.




сп. Natur 6/19



Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68193
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031