Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2016 17:57 - Животните и ние
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
0



                                            КАТЕРИЧКАТА

Симпатичната рунтавелка има някои не твърде очарователни привички


           Който отблизо се занимава с Sciurus vulgaris, забелязва по някое време, че някои неща, за които се пише в учебниците по биология за европейската катеричка, им изглеждат доста познати. Дали и ние не приличаме до някъде на тях?

         Например отношенията между мъж и жена. "Особеното отношение на полово зрелите жители на големия град" се нарича филм, излязъл на екран около 2000 г., в него видяхме някои измами и трикове, които човек измисля, за да намери готов за чифтосване партньор. Героят на филма Свен, сингъл, взима под наем протежето на позната нему детегледачка, с което отива в голям търговски мгазин, представяйки се за за самотно отглеждащ детето си баща, на лов за жени.
 
         Мъжката катеричка добавя и още нещо към това, като се преструва на безпомощно кърмаче, издавайки много успешно звуците на новородено катериче, за да събуди майчинския инстинкт  за загриженост на женския екземпляр, но намери ли се някоя за целта, то дивият всеяден звяр Sciurus показва истинската си природа. В бясно темпо започва страхотно преследване на заинтересованата дама през храсти и дървета. И о, човече! Г-жа Катерица, обаче, също не е паднала от небето и показва на преследвача къде зимуват раците.
            По-добре сама да отглежда поколението си, отколкото да се мъчи с този смръщен единак, какъвто става мъжкият, когато не мисли за секс. Катериците, освен през двата периода на чифтосване през късната есен и началото на лятото, нямат много общо помежду си. И ако понякога се съберат няколко екземпляра от един род, то това не е от роднинска любов, а по необходимост: през много студена зима те се топлят един друг или заедно си търсят нов район за пребиваване, ако в техния ликвидират накоя градинка за строеж на нов мол!

           Самата катеричка също има склонност към просторно обиталище, сгъстеното съжителство не е за нея. Това напомня за стила на добре ситуиран представител на градската среда, който живее сам в читиристайно жилище в добре запазена стара сграда. По съседните дървета катеричката си строи няколко обиталища от съчки, кръгли като кълбо, използвайки едно от тях за нощен сън, друго за следобедна сиеста и трето за малките. Ако някое от гнездата се окаже не за дълго удобно, защото са се навъдили паразити, тя не си прави труд да го почиства, а просто се мести в резервно гнездо. Така както някой банкер отива във второто или третото си жилище на Кот д Азур, докато чистачката почиства дома му.

            С навиците на също такива богаташи е и нейното поведение по отношение на собствеността й. Тя прави със своите скътани зрънца същото, което прави и богатият, който иска да избегне плащането на данъци, със своите сметки в Лихтенщайн, Швейцария или на Сейшелите: Каквото е спестено в добри времена се натрупва и усърдно се скрива.

           На това място съвестният данъкоплатец би искал финансовите жонгльори да имат и нещо друго общо с рунтавите хубавелки, които бързо, бързо забравят къде точно са складирали своите богатства - лешници, букови желъди, шишарки. Те почиват спокойно, затрупани на сигурно мякто в земята, където през пролетта покълват и порастват големи дървета за радост на обществото. Така да стане и с черните пари, печалба за всички - би било прекрасно. 




                  natur 11/2012 almara

 









Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68714
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930