Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2018 14:30 - ГРАД, РАСТЕНИЕ, КНИГА
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 347 Коментари: 0 Гласове:
0



                                   ГРАД, РАСТЕНИЕ, КНИГА

           Едва ли някоя друга книга на света е повлияла в по-голяма степен историята на човечеството от вечната книга: Библията! Това се вижда обикновено по коледните празници, особено по нашите географски ширини, когато без библията не може. Много автори обичат да цитират примери от нея, и то колкото може повече, но често съвсем несъстоятелни.

           А откъде произхожда името Библия, малко хора си задават този въпрос. А корените на думата се крият дълбоко в историята, в онова време, когато за християнството никой не е имал и понятие, па било то и след масовото разпространение на книгата, благодарение на революционното откритие на Йоханес Гутенберг ( Johannes Gutenberg) - книгопечатането.

            Люлката на думата Библия се намира и до днес на едно определено място на Средиземноморското крайбрежие на държавата Ливан. Мястото се смята за едно от най-старите постоянно заселени места на земята: град Byblos.Още 5000 години пр. Хр. там са живели хора. Стотици години по-късно техните наследници са построили пристанище. Извънредно изгодното разположение на града, на половината път между Египет и Гърция, двата центъра на предхристиянската култура, са го направили един пулсиращ търговски център.Съвсем естествено търговците там са търгували с папирус, който в 3. век пр. Хр.е бил най-напредничавият и важен материал, върху който е могло да се пише. Така град Библос се е развил като най-голямото търговско средище на папирус.

           Предшественикът на нашата хартия се е произвеждал от истински папирус, който е растял по брегвете на реките и влажните области на днешния Преден Ориент, и до днес все още продължава да си расте. За да се сдобият с материала за писане е трябвало да се изрязва сърцевината от високите 5 метрови стебла, широки до 4 см ивици, да се наредят една върху друга, и да се пресоват, за да се получи един здрав лист хартия. После са ги изсушавали и полирали, така папирусът е бил готов за писане. 

               Така произведеният от растение материал е поемал пътя с търговските кораби за далечни страни и е разнасял със себе си името на своя произход: Byblos! Древните гърци са го нричали " biblion", което може да се преведе като "книжка".

             Извънрдно голямото значение на папирусовото растение и на неговото предхристиянско експортно пристанище се дължи и на обстоятелството, че вече хиляди години в повечето европейски езици то е употребявано за наименованието на Свещеното писание. От Урал до Атлантика думата звучи почти еднакво. Това е един от многото примери, че корените на т. нар. Западна Европа (Abendland) достигат далеч от истинските й граници. Особено във връзка с Коледната приказка от Евангелието на Лука, в което едно семейство търси подслон! Един добър повод за размисъл!





сп.natur 1/ 18 автор: Sebastian Jutzi









Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68746
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930