Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2019 17:46 - ЗА СМИСЪЛА НА ПОДАРЯВАНЕТО
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                               ЗА СМИСЪЛА НА ПОДАРЯВАНЕТО

        Всъщност ние се имаме всичко. Не бихме ли могли да минем и без подаряване? За   съжаление няма да можем. Защото взаимното вземане и даване е една прастара игра на културите. Никой няма право да разваля играта.

Това, което ни предстои през месец декември кара дарвинистите да се замислят: Защо хората си правят взаимно подаръци? В теорията на Чарлз Дарвин в борбата за надживяване (или оцеляване) този великодушен и на пръв поглед безкористен жест би бил само условно подходящ. Днес изследователите на различните дисциплини са единни в мнението си: В същността на биологията са кооперирането и комуникацията.

Който подарява, комуникира! Той се проявява, показва, че е помислил за другите. Той демонстрира възможност за вживяване и създава близост. Но както е известно съвсем не е лесна тази работа с подаряването. Това си е една цяла наука, много често и рискова. Ако подаръкът се окаже неподходящ той може да предизвика съвсем обратен ефект: разочарование, дистанциране, невежество по отношение на целта на подаръка. Никога не е сигурно, че доброжелателното послание ще бъде посрещнато с одобрение. Въпреки това ние продължаваме да подаряваме. Защо? Защото трябва! Защото обществото и хората в нашето общество го очакват. Това е отговорът на класическата теория на подаряването.

Мотивацията да подаряваме е толкова стара, колкото и самото човечество. Според мнението на социобиолозите културата на  даването се е развила във връзка с търсенето на партньор. Тя не ни е вродена, но от една определена възраст, на около 4 години, всяко дете се чувства щастливо, когато получи нещо зо себе си.  Това е чувство, на което човекът дължи до известна степен оцеляването на своя вид.

Viola Kцnig, Директор на Етнологическия музей в Берлин, смята, че възникването на подаряването има връзка с разпределението на благата, стоките, в по-ранните общества, когато те са били пряко зависими от капризите на природата. С това са известни индианските общности, населяващи югзападната част на Канада. Там по време на един голям празник, Potlach,  семействата се затрупват взаимно с подаръци. Известният етнолог Marsel Mauss изследва тази традиция и направи извод, че тя служи на целта да създаде една здрава социална връзка, която да служи и в лоши времена.

Така че, подаряването е една прастара игра, в която става въпрос за любов, власт и оцеляване. Едно сложно вземане-даване без всякакви правила. Ако някой не иска да получава подаръци може да го обяви, за да излезе от играта.Но никога не можеш да бъдеш сигурен, че няма да получиш подарък. И ако реагираш с неблагодарност ти получаваш неодобрение, ставаш непопулярен, необичан!

А за всички, които обичат да подаряват, но се боят, че няма да изберат точния подарък един съвет накрая: Ако дълго се колебаете какво да изберете за даден човек, това е сигнал, че той ви е особено скъп и подаръкът ви ще бъде приет на драго сърце, особено ако споменете край елхата колко време сте посветили на вашия избор.





автор:Tania Greiner    сп.natur 12/18


 





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68882
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930