Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2019 17:49 - ПОЛЕЗНИ, НО И ОПАСНИ!
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Цветя! Всякакви цветя! Небрережно ги подминаваме. Никой не им обръща внимание! Те са незначителни. Стъпкваме ги, забравяме ги. Но все пак: Заслужава си да коленичим и да посветим време на първите наченки  на пролетта. Да ги погледнем внимателно. Много внимателно. И по-специално да поставим под лупа билката против скорбут. Жълто блестящи цветове, наситено зелени, жилави, сухи листа. Не са представителни, но са забележителни. Тъй като това растение притежава свойството да лекува, но и да предизвиква лошо стомашно разстройство. Освен това то се числи към онези свои събратя, които рано се отварят, за да поемат слънцето само за себе си. 

               Но да караме под ред: "Scharbock", Ranunkulus fikaria, така се наричаше преди бичът за всички онези, предприели далечни пътешествия: скорбут! И взимаха със себе си това растение, тъй като то е било в състояние да държи в шах страшната за всички пътуващи болест, благодарение на голямото количество витамин С. И днес също може към салатата си да прибавим някое и друго листо, но: Внимание! Само преди да се появят цветовете. А това става през месец март. Тогава растението започва да произвежда Protoanemonin. А това не бива да се слага в салатата. Защото най-малкото, което може да се случи е да ви стане лошо. А в най-лошия случай да предизвика повръщане и да парализира мускулатурата. Добрата новина е: Изсушен, той се разпада в Anemonin, а той не е отровен. Заедно с двояката си полза Scharbock е голям хитрец и по други съображения: Той е в състояние още много рано да образува цветове. Този ранен старт е възможен чрез натрупаната енергия в коренната грудка на растението.

                То бърза да пусне листа, за да се разпростре още преди цветовете да бъдат опрашени и да бъдат образувани семена. В ямките на листата се образуват малки грудчици, чрез които растението се размножава вегетативно. И това е доста успешно. Грудчиците опадват и бързо от едно единствено растение се образува цял килим от тях. Семената, като първопроходчик, служат само за целта да намерят някое ново място за развъждане! И така, след една цяла година на събиране на силите, растението е във вихъра си. Готово да отдаде силите си за благота на човека.

При нас това е билката жълто прозорче, или лютива тлъстига, мокреш и др.





от сп. NATUR   Mдrz  2016






   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68159
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031