Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2019 09:15 - Даниел Келман Мисли за изкуството
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                        Когато бях млад, суетен и неопитен, смятах света на изкуството за корумпиран. Днес знам, че това не е вярно. Светът на изкуството е пълен с приятни хора пълни с ентусиазъм, копнеж и истинност. Това е самото изкуство, като свещен принцип, което за съжаление не съществува. То не съществува така, както не съществува и бог, както и краят на света, вечността и небесното войнство. Има само произведения, различни по направа, форма и съдържание, има и бурни дебати по тях. Различни имена, които според настроенията на времето се отнасят за един и същи предмет. Така например за някоя картина на Рембранд, която дълго е била смятана за шедьовър на изкуството, днес знаем, че не Рембранд я е рисувал.От това става ли тя по-лоша?

                       " Разбира се, че не", биха отговорили лаиците, но това разбира се, не е съвсем така.Една картина не е същата  ако е рисувана от друг. Едно произведение е свързано тясно с нашата представа за това, кой кога, защо и от каква подбуда го е сътворил. Ученикът, който е овладял всички техники на своя учител и рисува вече като него, все пак си остава негов ученик, и ако картините на ван Гог са направени от един заможен господин една генерация по-късно, на тях не им се приписва същата категория. Или пък все пак?

                    Някои картини на ван Гог не са от ван Гог, картините на Рембранд не са всички от Рембранд, и аз бих се изненадал ако всяка Пикасо е Пикасо.
Всички музеи са пълни с фалшификати, е и какво от това? Произходът на всичко и всеки в този свят е несигурен, в изкуството няма  вълшебство в играта, и никое ангелско крило не ги е погалило. Предметите на изкуството са като всички други: някои са извънредно сполучливи, но никое не е произлязло от някакъв по-възвишен свят. Това, че някои са свързани с името на този или онзи човек, че някои се продават по-скъпо или по-евтино, че някои са световно известни, а повечето не са, това се дължи на много труд, но никое от тях не е извънземно.

                 А и фалшификатите  не би трябвало да са сполучливи, за да изпълнят целта си: перфектни подражания могат да бъдат разкрити, несъвършени могат да бъдат изложени и будещи възхита. Фалшификатори, които са горди с работата си, надценяват точно като всички лаици значението на солидното знание: занаят, всеки който е сръчен и старателен, може да научи. Вярно е, че в изкуството се загуби значението, има мнение, че идеята, стояща зад произведението става по-важна от него. Музеите са свещени институции, които са се надскочили, казва авангардът, от дълго време, и от дълго време с право.







от книгата на Даниел Келман "F"    Roman Rohwolt Verlag   1.Auflage August 2013  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68767
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930