Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2018 12:30 - Камъните от съседния остров
Автор: almara Категория: Забавление   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              Богат! Най-после да станеш приказно богат? Никакъв проблем! Поне на тихоокеанския остров Yap, където парите лежат просто на улицата.Подобна игра на думи е почти неизбежна, когато се занимаваш с дългия 18 километра и широк до 3 километра остров посред Пасифика. Битието на местните хора показва един куриоз върху каменни пари! Твърдата валута се състои от каменни шайби, тежащи по няколко тона, оформени са като воденични камъни и с размери от няколко сантиметра, до към четири метра. 
 
            Скъпоценните каменни кръгове стоят в края на пътя или около къщите на жителите в целия остров. На кого принадлежат те, островитяните знаят съвсем точно. До 20 век тази "тежка" валута бе за тях това, което за нас сега е еврото и цента. При това тези пари се състоят преди всичко от обикновен, и глобално погледнато, от твърде често срещащ се аргонит или калцит, т.е. калциев карбонат, на който ние "дължим" досадните отлагания в нашите кухни и бани.

               Природата обаче, се е погрижила за това, че този познат в целия свят минерал да го няма на остров Yap.Но човешката природа е така устроена, че тя се стреми към всичко рядко и различно. Това прави Rai, както се наричат каменните пари, толкова по-ценни. Скалите, от които те се добиват, се намират на един отдалечен на 450 км друг остров, наречен Palau. Пътуването да там предлага всички опасности на мореплаването. На място пристигнали, печалбарите е трябвало дълги седмици и месеци с най-примитивни средства буквално да изтъргват калта и мръсотията от камъка. С канута и тръстикови салове така добитото съкровище е било транспортирано обратно до Yap. Не рядко се е случвало някой участник в тези експедиции да намери смъртта си, което правило тези каменни пари още по-скъпи и привликателни. 

            Но и това, издялкано с длето богатство, като всяко друго е преходно. В 1871 година на острава се озовава ирландско- американския мореплавател David Dean O Keefe и предизвиква това, кото във финансовия свят се нарича инфлация. O Keefe бързо осъзнава, че каменнте пари могат лесно да се размножат с помощта на модерна техника и логистика. И наистина това го прави богат и собственик на свой остров, който той обяви за свое кралство!

            Валутата Rai обаче, която вече не толкова рядка и ценна, загубва доста от стойността си. Това не успяха да направят и японците, които след Първата световна война наследиха колониалния владетел на острова. Те използваха хиляди каменни шайби за строеж на улици, крепости и така десетократно намалиха броа на каменните пари.

          Днес каменните пари на Yap имат предимно ритуално значение. Строго е забранено да се сяда  върху тях, да се повалят или по някакъв друг начин да се гаврят с тях.За евентуална кражба на скъпоценните пари никой не се страхува! Това прдотвратява страхопочитанието на жителите пред техните предци и традиции и бариерата пред масивните, скъпи пари! Те остават напук на всякаква инфлация!






сп.natur 02/18
автор: Sebastian Jutzi







Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: almara
Категория: Забавление
Прочетен: 68992
Постинги: 63
Коментари: 5
Гласове: 43
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930